top of page
Dachbodenausbau DRF | Imst | ROECK Architekten | Innsbruck | Architekt Imst

6020 INNSBRUCK

ROECK ARCHITECTS

By Caterina Molzer Sauper


Imst – It was a nice task for the team from the ROECK Architects from Innsbruck: An existing attic in Imst was renovated and modernized in the sense of valuable densification. For this purpose, the existing traditional woodwork was uncovered and professionally prepared. The aim of the team of architects is always to create sustainable, self-confident and reduced architecture that harmonises with the respective environment and, in the best case, enhances it.  

 

A living area with an area of approx. 100 m² and a living gallery as a retreat are now available to the family of four. The entire house has been family-owned for years and the beautiful rooms under the tent roof are also used by the owners.  

 

A cloakroom area with adjoining toilet and storage room leads directly to the centrally located kitchen-living-dining area, which opens onto the protected loggia via large glass sliding elements. This bright, open space is the heart of the home, bringing the family and their guests together. In the center of the room, a spiral staircase leads up to the private living gallery, which also has a spacious terrace with a wonderful view. The elegant steel construction of the stairs was renovated as part of the renovation and fits perfectly with the new look of the attic. The old stock is clearly noticeable in every room and has been harmoniously harmonized with the modern elements.

 

The two children's rooms with a children's bathroom and the parents' area with a wellness bathroom and closet are located on both sides of the central living room, so hardly any space was wasted on pure circulation areas - a thoroughly well thought-out floor plan, which also emphasizes the charm of the old roof construction and makes perfect use of the different room heights and brings to bear. Architect Karlheinz Röck describes his design ideas for the renovation project as follows: "Modern elements such as a solid, polished concrete floor and the new, very simple furniture complement the canon of materials throughout the project. Large glass elements and skylights ensure a smooth transition from inside to outside and allow a wonderful view of the surrounding city and mountain landscape. The minimalist design of the interior and the use of high-quality materials such as local wood, natural steel or concrete invite you to linger and create a modern living space in the heart of Tyrol.”

CLIENT

PRIVATE

 

TYPOLOGY
RESIDE

STATUS
COMPLETION 2019

LOCATION
IMST, AUSTRIA

 

PHOTOS

DOMINIK ROSSNER
 

PUBLICATIONS, AWARDS

TYROLEAN DAILY NEWSPAPER OCTOBER 2020

bottom of page